Режисьорът Максим Генчев коментира пред  реакциите срещу филма си Ботев, който

...
Режисьорът Максим Генчев коментира пред  реакциите срещу филма си Ботев, който
Коментари Харесай

Максим Генчев: Радев изнесе цяла реч, в която заяви, че с филма за Ботев вдигаме високо летвата

Режисьорът Максим Генчев разяснява пред  реакциите против кино лентата си " Ботев ", който беше излъчен при започване на годината. 

 

" Президентът Радев гледа кино лентата " Ботев " на премиерата на 3 март 2022 година и изнесе цяла съдържателна тирада за полезността, като съобщи, че с този филм ние подвигаме доста високо летвата и бъдещите кинематографи ще би трябвало да се преценяват с него. Той изрази поддръжка за кино лентата " Ботев ", преди да съм правил кастинг за идващия филм ", споделя Максим Генчев.

 

- Как приемате рецензиите към вас след тв премиерата на кино лентата " Ботев " тази седмица, господин Генчев?

- Равнодушно и с схващане. Хора, които са гледали кино лентата, само че имат някакви политически искания към мен във връзка с Русия и Украйна, роптаят против " Ботев ". Това е.

 

- Доста ваши сътрудници също се изрекоха сериозно...

- Получавам доста поздравления от сътрудници по телефона, безусловно пуши от позвънявания, по Facebook ми пишат. Хората са във екстаз. Има някои сътрудници, които евентуално се усещат подценени, че не съм ги поканил да играят и желаят да ме впечатлят, вероятно да ги поканя в идващия филм. Или да покажат: " Ето, в случай че бяхте взели нас, щеше да стане по-хубав филм ". 

 

- Основните рецензии са към актьорите - че рецитират, че не построяват задоволително безапелационно облиците на героите...

- Въпрос на персонален усет. За някои една жена е муза, за други - парцал. Словото е изключително във кино лентата, тъй като то е копи-пейст от публицистиката, стиховете и писмата на Ботев. Има такава реторика - в ХIХ век се е говорило по различен метод, не е имало малките екрани, медии и така нататък, изразявали са се със слово. То е било извънредно скъпо нещо и по тази причина са подбирали своите думи. В разговора няма нито една чуждица, всичко е в достоверен словоред. 

 

- Обвиняват ви и че сте трансформирали исторически обстоятелства...

- " Историческите обстоятелства " не съществуват. Има версии за гибелта на Ботев. Аз не давам ухо на версията, че Обретенов или други българи са умъртвили Ботев. Такова изменничество по отношение на българския народен дух аз не мога да извърша. В " Опит за биография на Христо Ботев " от Захари Стоянов е посочен килърът - това е Джамбулет, той е черкезкият предводител или неговият съмишленик Арсен, който е от ромски генезис. Един от двамата е направил това ликвидиране. И е ударен в сърцето, а не в челото, както е разказан от Вазов за по-героично.

Ударен е в сърцето, тъй като картата, която е носил в джоба си, е била цялата в кръв. Не може от челото да се оцвети толкоз. Голямото изпитание е Ботев да не изрече думите: " Европа цели заличаването на източните славяни и на цялото човечество ". Това е провокативната имитация на Ботев, тя е казана в неговия вестник, поради която ме упрекват в русофилия, т.е. против Европа. Другият " исторически факт " е убийството на Ботев - антибългарите непременно желаят българин да е килърът на Ботев, което за мен е неприемливо.

 

- Като казахте Джамбулет, доста рецензии отнесе и артистът, който играе ролята му - Ники Илиев. Как го избрахте?

- Ники го харесах поради това, че не наподобява на българин. Кавказките черкези са синеоки, рижи и руси, с дръпнати очи. Ники е извънредно подобаващ, а и е във възраст, в която има доста добра визия. Освен това е надарен артист, който в този филм демонстрира същински актьорски качества. Просто му завиждат. Завистта е зле скрито боготворене.

 

- Обвиниха и националната телевизия, че е финансирала кино лентата, а пък вие събирахте дарения... Каква е истината?

- Целият бюджет на кино лентата е 285 000 лв.. Това са парите за кетъринга на Командарев или някои от постоянните печеливши по 1 милион лв. дотация от НФЦ. Защо през година или всяка година режисьори като Петър Вълчанов печелят дотация? Неговите филми нито се гледат, нито са известни, само че той всяка година взима дотация. И тия 250 000, които аз съм дал за " Ботев ", той ги дава за издръжка на екипа.

Това е една оскъдна част от една държавна дотация. Никой не разяснява, че годишно се дават 44 милиона лв. за филми, които не стигат до фена, камо ли да създадат скандал в обществото. Българска национална телевизия влезе в последния стадий на „ Ботев “ със 100 000 лева за постпродукция, тъй като харесаха снимания материал до този миг и взеха решение, че е подобаващ, защото изповядва национални полезности. Ние бяхме събрали от дарения 250 000 лева

А това, че имат упреци към Българска национална телевизия, евентуално целят да съборят Кошлуков от власт някои хора, които желаят да намърдат свои хора. Това са постоянни клиенти на страната за пари, паразити в държавната конструкция за кино, които ревнуват да не би Българска национална телевизия да даде пари на подобен инцидентен пришелец като мен. 

 

- Друго обвиняване - президентът Румен Радев ви поддържа поради това, че ще снимате щерка му Дарина Радева в идващия си филм.

- Не, президентът не ме поддържа за това. Той гледа кино лентата " Ботев " на премиерата на 3 март 2022 година и изнесе цяла съдържателна тирада за полезността, като съобщи, че с този филм ние подвигаме доста високо летвата и бъдещите кинематографи ще би трябвало да се преценяват с него. Той изрази поддръжка за кино лентата " Ботев ", преди да съм правил кастинг за идващия филм.

 

Кандидатствах в Българска национална телевизия за плана " Лето господне 1349-о " за Второто българско царство - дал съм сюжет по повестта на Иван Вазов " Цар Александър ", който е утвърден, а кастинг следва да направя. Аз крещя студенти в НАТФИЗ  за функциите, защото те са за младежи. Така съм викал и Даринка Радева. Изключително надарена актриса, с необикновено прекрасен глас - от дълго време на българския екран не е звучал подобен прекрасен алтов глас, необикновено богат, доста изразителна актриса.

 

За зла орис или за благополучие се оказа щерка на президента. Това не ме е интересувало. Ако кажа, че след това съм схванал, което е истината, ще ме обвинят, че се извинявам. Това са хора, които опорочават всичко. Ако построя в този момент един киноцентър, в случай че изградя един прекрасен възвишен облик, той отново ще бъде оплют. Много необичайно нещо. 

 

- На какъв стадий е " Лето господне 1349 "?

- Пред подготовка. Избираме местоположения, изчисляваме кое какъв брой ще коства, какви костюми ще се употребяват. След това са кастингите и самите фотоси.

 

- Правите ли паралел сред настоящия скандал с " Ботев " и този с " Дякон Левски " през 2015 година?

- Тогава беше доста по-организирано. Директно всички кино критици се обърнаха против мене. Даже един паразит има в НФЦ, сподели: " Не гледайте този филм по малкия екран ". Питах го след това: „ Деяне, за какво приказваш по този начин “, а той ми отговори: " Максо, не може да си позволиш без да пита да правиш филми за национални герои, това към този момент евентуално ти вкарва аудитория ". Викам - дано ми вкарва, какво неприятно има в това. Нека и други смелчаци, като си отворят ципа, да видят, че имат топки и да създадат филми за национални герои.

 

Сега децата не знаят кой е Стефан Данаилов, изобщо не са чували за Караджата. Забравени са тези герои и би трябвало да ги съживим. Аз съм възрожденец и не мога да разреша да бъдат забравени нашите герои. Тези, които са на власт в съсловието, ме ненавиждат, тъй като аз оборвам раздаването на 44 милиона за нелепости. Нека който има кураж, да си откри пари, да си направи филм, да го извади на екран и в случай че изкара пари, да направи нов.

А те какво? Вземеш 1 милион за филм, за 300 хиляди го нахвърлиш криво-ляво, останалите пари ги крадат с фактури. Там народът би трябвало да стачкува, а не да се пали от всякакви нещастни провокатори. Живеем в епохата на нелепостта, а тя е непреодолима. Невежеството е преодолимо, в случай че отсрещната страна има предпочитание да научи нещо. Но нелепостта и да желае, не може.

 

- Вашите филми ще оказват помощ ли за това?

- Надявам се. Има 30 000 възпитаници, гледали „ Ботев “. В офиса сме получили над 700 есета. Деца, които описват кино лентата, печелят шестици по история. Доволни сме. Нашата задача си върви.

 

- Защо съгласно вас 50 години не е имало различен филм за Ботев?

- Трудна тематика. Не всеки би могъл да сложи ръка на сърцето и да каже: " Аз съм по-малък от тебе, Ботев, апелирам да ми простиш, аз съм твой служащ и ще се опитам да подскажа на хората да се интересуват повече от твоето творчество ". С кино се занимават нечестни хора в множеството случаи и гледат да усвоят бюджети. За тях тематиката не е вървежна. Едно е да продаваш семки, друго - обувалки за обувки. Едното върви, другото - не. 

 

- Излизането и на първия филм за Ботев " Свобода или гибел " на Никола Корабов през 1969 година е съпроводено от скандал. Защо?

- Това е ревностна тематика. Всеки българин държи в сърцето си авторските права върху тези герои. Всеки има своя визия за него. Дето се вика " Моят Ботев се скара с твоя Ботев ". Познавам и Корабов, с Милен Пенев пък бяхме доста близки другари - години сме работили дружно в Пазарджишкия спектакъл. Образцов човек, по какъв начин за 5 година не сподели една неприятна дума против никого, невероятна персона.

 

Много страдаше от този скандал и ми е споделял, че има една сцена - в четата има съветски офицер, който те жертваха - Корабов го възпламени в една дървена къща и той изгоря там. Вероятно това е политическата причина, с цел да бъде спрян филмът по това време. Такова е било разбирането. Както в този момент е тъкмо противоположното - в случай че няма гейове, той не коства и би трябвало да бъде неразрешен. Еди Мърфи в случай че играеше Ботев, несъмнено ще подскачат от благополучие.

 

- Това значи ли, че какъвто и филм да се направи за Ботев, постоянно ще има скандал към него?

- Ако Ридли Скот пристигна и го направи, няма да има скандал. Еди Мърфи, Ръсел Кроу или Мел Гибсън да изиграе Ботев, ще стане. Такава е наклонността - астигматични придвижвания на камерата, мощни обективи, доста резултати и филмът е подготвен, да живее Холивуд. 

 

- Ако имахте отговарящ бюджет, бихте ли го създали по този начин?

- Чак по този начин не, само че най-малко 209 четници и 5000 турци щеше да има на терен. Това си е постоянната армия, която минава около Милин камък и Околчица и избива тези наши момчета. Аз имах 8 турци, които компютърно умножихме на 80. Един гърмеж коства единствено 2-3 хиляди лв.. Нашите пиротехници са мъжкари, сърцати българи и ми смъкнаха цената, с цел да може вместо един гърмеж да си позволим осем.

 

- Подигравателно споделят, че най-хубавият артист във кино лентата е кметът на Калофер Румен Стоянов.

- Не е присмехулно. Той не е най-хубавият, а най-автентичният артист. Перо Македонеца е бил тъкмо подобен. Другите артисти съм ги избирал по фотоси. От 3 година, откогато групирам даренията, демонстрирам актьорите и истинските портрети във Facebook.

Само Неда Спасова избрах по-красива, в сравнение с е била същинската Венета. Аз желаех да я фотографирам във всичките ми предходни филми, обаче все или е прекомерно млада, или прекомерно остаряла за ролята. Ако Майстора в този момент е жив, ще я рисува всеки ден. Това е класическа българска красота, чиста като роса, без никакъв цинизъм или флирт. Не мога да се лиша от нея и ще й дам да играе кралица Теодора.

 

Жоро Кадурин ми е другар от НАТФИЗ, били сме в прилежащи класове. Поканих го за владиката. Той вика: „ Ако не е огромна ролята, че съм изтощен “. Казах му, че е един снимачен ден и пристигна. С Ники Априлов сме били бойци дружно. Той е удивителен актьор, а киното не му е обърнало задоволително внимание. Той е събитие, естествен, толкоз същински артист. Той играе вързан и след снимачния ден вика: " Сега мога да ти се оплача, че не си усещам ръцете ", за което му благодарих. Даде демонстративен урок на младите по какъв начин се играе. 

 

- Деян Жеков изненада ли ви, откакто го избрахте по фотография?

- Бях си набелязал други актьори, само че знаех, че не са те. Казах си, че до момента в който не намеря подобаващ артист, няма да фотографирам тоя филм. Видях това момче във Facebook - един подобен изсечен, страховит, крещя – този, в случай че е артист, това е Ботев. Ходих да го виждам в СФУМАТО. Търсихме костюми в Младежкия спектакъл, а то един мраз на открито, виждам - стои на входа един изкривен човек, дребничък. Викам - това ли е Деян Жеков. Питах го какъв брой е висок, да се изправи и той щръкна над мен, а аз съм 1,85. Казах му по този начин да върви, а той - студено ми е доста.

 

Като го погледнах - очи, мигли, нос, той е като икона, Господ го е рисувал. Молих се на Господ да е надарен. Дадох му един монолог и да ми прати видеопроба в два разновидността - спокоен и цялостен с яд, само че въздържан. Порази ме. Припаднах. Уникален актьор. И извънредно квалифициран. А като човек е доста непретенциозен и чист - в този момент дреме някъде във Врачанския спектакъл, брои си стотинките дали може да пристигна при приятелката си в София или не. Разплаква ме ориста на това момче. А би трябвало да го викат от всички театри. Роден за антични функции и мощни характери. 

 

- Критиката стигна до прекаленост, като желаеха да ви съдят, в пандиза да влезете, че сте поругали Ботев, да ви забранят със закон да снимате кино.

- Това са едни и същи опорки - тоя филм е подигравка, насмешка с националния воин. Питам ги кое е подигравка, ще го махна. Не знаят кое е. Вида Пиронкова желае с гилотина да ми режат главата. Обадих й се да я запитвам по кое време ще вършим изтезанието, тя вика - аз още не съм гледала кино лентата, в Гърция съм на узо. Мисля да осъждам уеб страницата " Сега ", тъй като са написали " Убиецът на Ботев е Максим Генчев ". Аз няма да проявя възприятие за комизъм или благосклонност към тая подигравка, ще приема заглавието едно към едно, по Наказателния кодекс има тъкмо такава точка. Аз съм упрекнат в ликвидиране. Заверил съм публикацията при нотариус и има да заплащат. С парите ще фотографирам кино лентата за Караджата. 

 

- С нея ли ще приключи трилогията ви?

- Да. Лятото ще фотографирам " Караджата " след царския филм. 

 

Това е той

Роден на 28 септември 1958 година във Видин

Завършва ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) при проф. Крикор Азарян

Специализира постановка и актьорско майсторство в „ Санг Хмьонг Хакьо “ Сеул, Южна Корея, в школата на мис Ким Па, провел е на практика занимания по системата на Лий Страсбърг с американски преподаватели

Има над 60 функции в Драматичен театър-Пловдив, ДКТ-Пазарджик, Театър „ София “, Малък градски спектакъл „ Зад канала “, гастролира в Народен спектакъл „ Иван Вазов “, Театър Българска войска, Театър „ 19 “ и спектакъл „ Сълза и смях “

Снима се в наши и задгранични кино и тв продукции. За задачата приказва на британски и съветски, има умения по карате, класическа битка, фехтовка, шофиране, бойно каскадьорство

Режисьор е на 8 кино лентата, измежду които са „ Дякон Левски “, „ Гераците “, „ Друг “ и др.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР